Новини

Оператори системи розподілу (ОСР) – ключові гравці ринку електропостачання, виникли на базі існуючих обленерго шляхом відокремлення. Як повідомляється, ці компанії виконали усі висунуті до них вимоги до початку 2019 року та знаходяться у повній готовності до вступу у дію нових правил роздрібного ринку електроенергії.

Операторами системи розподілу є компанії, котрі займаються розподілом електроенергії з високовольтних мереж “Укренерго”, займаються експлуатацією, технічним обслуговуванням та модернізацією, поліпшенням місцевих електромереж з напругою до 110 кВ.

Проте, слід враховувати, що зазначені оператори формуються на базі застарілих мереж, середній вік яких складає близько 30 років, а ступінь зношеності перевищує 65%. Це впливає на якість надання послуг та тривалість перерв у постачанні електроенергії – до 12 год в Україні (для порівняння у Словенії цей інтервал складає 3 хв.).

Головною умовою роботи на реформованому ринку є проходження процедури анбандлінгу – відокремлення. Таким чином ліцензії отримали 33 оператори.

Вимоги для відокремлення операторів системи розподілу:

  • утворення органів управління, відокремлених від вертикально інтегрованого суб’єкта господарювання;

  • незалежність у прийнятті рішень;

  • зміна найменування;

  • наявність вільного доступу до інформації на ринку.

Види відокремлення

Юридичне – незалежна діяльність, яка стосується виробництва, постачання та передачі електричної енергії.

Незалежність прийняття рішень керівництвом компанії-оператора забезпечує функціональне відокремлення. Крім того, це сприяє уникненню процесу монополізації ринку.

Оператори систем розподілу мають подавати Першу програму відповідності до НКРЕКП у п’ятиденний термін після отримання ліцензії. Якщо Програма відповідності не була подана, це вважається порушенням виконання умов відокремлення.

До головних функцій операторів належать:

  • забезпечення рівноправного доступу до системи розподілу для всіх споживачів;

  • забезпечення доступу до послуги розподілу електричної енергії на підставі публічних договорів з приєднання;

  • розвиток системи розподілу відповідно до розроблених планів та умов ринку.

В Україні наразі виконуються умови Третього енергопакету, в той час, як у Євросоюзі функції операторів приводяться у відповідність до Четвертого енергопакету. Європейські гравці ринку постачання електроенергії всіляко підтримують процес відокремлення ОСР та їх розвиток у якості розподільчих компаній з функціоналом нейтральних посередників і регулювальників ринку.